Boek cultuurhuis nog niet uit: Bibliotheek in winkel Emmaplein en De Burgt

Het boek over een cultuurhuis Katwijk is nog steeds niet gesloten. De gemeente Katwijk heeft weer een nieuwe locatie gevonden voor de bibliotheek. Dit keer wordt het Emmaplein samen met De Burgt in Rijnsburg als ideale locatie gezien.

De gemeente wil dat de bibliotheek samen met K&O en de muziekschool een cultuurbedrijf gaat vormen. Katwijk is al jarenlang op zoek naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek. De afgelopen jaren zijn verschillende locaties voorbij gekomen. De Noordzeepassage in Katwijk aan Zee werd als laatste locatie in 2018 op het allerlaatste moment gecanceld, vanwege de vele risico’s.

Nu ligt er een plan voor waarin De Burgt in Rijnsburg de nieuwe hoofdlocatie wordt. Daarmee wordt de langgekoesterde wens en eis voor één groot cultuurhuis in het centrum van Katwijk aan Zee overboord gegooid. Omdat De Burgt niet groot genoeg is voor alle (nieuwe) functies van het cultuurhuis, wordt er ook een nieuwe voorziening gerealiseerd op het Emmaplein in het centrum. Hier komt een nieuwe, kleinere multifunctionele voorziening van zo’n 600 tot 850 m2, met bibliotheek, enige daghoreca en een multifunctionele zaal voor voorstellingen, uitvoeringen en film. Ook blijft in dit plan de bibliotheekvoorziening in het Dorpshuis van Valkenburg behouden.

De bestaande bibliotheekvestigingen aan de Schelpendam, Hoorneslaan, het pand van de muziekschool én het pand van K&O worden allemaal verkocht. De gemeente moet 1.021.845 euro investeren om dit plan uit te voeren.

Volgens het college van burgemeester en wethouders blijkt uit onderzoek dat dit de goedkoopste variant is. De huidige panden opknappen en oppassen kost zo’n 4 miljoen euro. Een (laatste) poging om alle organisaties toch in één gebouw te vestigen, in het voormalige ID College aan de Jan Evertsenlaan, kost zo’n 16 miljoen euro.

Het college wil de komende tijd het plan verder uitwerken.