College: hoofdbibliotheek en K&O naar De Burgt in Rijnsburg

Het college van burgemeester en wethouders ziet Dorpshuis De Burgt in Rijnsburg, het voormalige gemeentehuis, als nieuwe locatie voor de hoofdbibliotheek van Katwijk. Dat biedt genoeg ruimte om daar gehuisvest te worden samen met Volksuniversiteit K&O Katwijk en in de toekomst Muziekschool Katwijk. Dat voorstel legt het college voor aan de gemeenteraad. De bibliotheek krijgt dan in Katwijk aan Zee een kleinere vestiging aan het Emmaplein. De bibliotheken aan de Schelpendam en Hoorneslaan gaan dan dicht en het karakteristieke gebouw van K&O aan de Sluisweg krijgt ook een andere bestemming.

Het college heeft in de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek laten doen. De eerste keuze die daarbij gemaakt moest worden, was over het vormen van een Cultuurbedrijf, waarin de bibliotheek, K&O en muziekschool worden ondergebracht. De gemeente onderzocht drie scenario’s: ‘ja, en we gaan het (gelijk) regelen’; ‘nee, want we hebben er geen geld voor over’ en ‘ja, maar we gaan er gefaseerd naar toewerken’. Het college kiest voor het laatste scenario, licht wethouder Jacco Knape afgelopen vrijdagmiddag toe. ‘Wij vinden dit scenario een hele mooie kans om door te groeien naar een Cultuurbedrijf.’