Huurders De Burgt in Rijnsburg overvallen door bibliotheekplan: ’Ondernemers voelen zich speelbal van gemeente’

 

RIJNSBURG

,,Het voelt alsof een makelaar een bord in de tuin heeft gezet dat mijn huis te koop staat, terwijl ik van niets weet.’’ Harry de Reus is compleet overvallen door het plan van het gemeentebestuur om de hoofdvestiging van de nieuwe Katwijkse culturele fusieorganisatie onder te brengen in De Burgt in Rijnsburg.

De eigenaar van een mediabedrijf is daar één van de huurders van het eerste uur. Hij liet zich acht jaar geleden door toenmalig wethouder Willem van Duijn overhalen om zijn fraaie stek aan De Vliet te verruilen voor het oude Rijnsburgse gemeentehuis, dat op een nieuwe manier het kloppende dorpshart moest worden. Nu dat voor zijn gevoel perfect is gelukt en alle ruimtes zijn verhuurd, wil de huidige wethouder Jacco Knape hem er weg hebben.

Zo voelt het althans voor De Reus, en de veertien andere commerciële huurders in De Burgt. Op de eerste etage hangt een sfeer die het midden houdt tussen verslagenheid en strijdvaardigheid. Er hangt ook een spandoek met de tekst: ’De Burgt krijgt nieuw bestemmingsplan… Wat doen we met de huurders dan?!’ ,,Het gaat voor alle ondernemers hier enorm snel’’, zegt De Reus. ,,We hebben geen idee wat dit voor consequenties heeft voor ons. Wanneer komt de bibliotheek hier naartoe? Waar worden wij dan naartoe verplaatst?’’

Grote verontwaardiging is er ook over de manier waarop de gemeente de Rijnsburgse huurders heeft ingelicht: sommige kregen een briefje, sommige niet eens. Peter Noordhuis, die met zijn eigen bedrijf De Burgt in opdracht van de gemeente beheert, spreekt van ’een overval’. ,,Er is mij niets gevraagd, niet of het pand vol zit, niet wat de mogelijkheden zijn’’, zegt hij hoofdschuddend. ,,In de hele coronatijd heb ik hier geen ambtenaar gezien.’’

Dat brengt de beheerder meteen bij zijn misschien wel grootste grief: het moment waarop zijn huurders hiermee worden geconfronteerd. ,,Zij gaan door een lastige periode heen, hebben geen enkele steun van de gemeente gekregen, maar er is wel achter hun rug een plan gemaakt om ze De Burgt uit te werken. Dat is niet koosjer, zacht uitgedrukt, en een breuk in het vertrouwen.’’

Trouwen

Assistent-beheerder Meta de Vries merkte hoe de scepsis onder haar dorpsgenoten over de huidige invulling van het oude gemeentehuis in afgelopen jaren plaatsmaakte voor trots. Zij somt op waarvoor de Rijnsburgers hier terechtkunnen: van trouwerijen tot condoleances en van bedrijfsvergaderingen tot een uurtje bridgen. ,,Het Rijnsburgse volk komt hier gewoon vaak’’, zegt ze. ,,Waar moeten de mensen terecht als dit wegvalt? Trouwen in Katwijk? Dat wil een echte Rijnsburger echt niet.’’

Trouwe huurder De Reus verbaast zich van het begin af aan over de weinig consistente houding van het gemeentebestuur ten opzichte van het oude gemeentehuis. ,,Het lijkt alsof het in hun vingers brandt, er moet elke keer iets nieuws in gebeuren.’’

Hij is de grote onrust van vijf jaar geleden niet vergeten, toen de gemeente een ’Ondernemershuis’ wilde maken van De Burgt. ,,Na veel gesprekken werd dat ineens afgeblazen, en hebben we er nooit meer iets van gehoord’’, verzucht De Reus. ,,Ondernemers hier voelen zich zo onderhand een speelbal, terwijl het hier een succesverhaal is geworden.’’

De huurders leggen zich er niet bij neer. Zij gaan de raadsleden donderdagavond smeken om niet al begin december een besluit te nemen over het huisvestingsplan voor de nieuwe culturele organisatie. ,,Dat is echt veel te snel’’, zegt Noordhuis. ,,Geef ons in elk geval even de tijd.’’

De Vries schudt haar hoofd. ,,Het voelt alsof ze mijn huis afpakken.’’

Huurders uit de Burgt poseren voor het spandoek