Ondernemers in De Burgt overrompeld door plan cultuurhuis: ‘Ik kook van binnen’

‘Wij wisten helemaal nergens van.’ De ondernemers in De Burgt in Rijnsburg zijn overdonderd met het nieuws dat het nieuwe cultuurhuis in hun onderkomen gepland wordt. De bedrijven moeten plaatsmaken. Harry de Reus van De Reus Media vergelijkt het met een makelaar die zomaar een bordje met de tekst ‘te koop’ in je eigen tuin plaatst. De Reus: ‘Ik kook van binnen’.

De gemeente Katwijk is al jarenlang op zoek naar een nieuwe plek voor een zogenoemd cultuurhuis. Begin november kondigde het college van burgemeester en wethouders een nieuwe locatie aan voor de bibliotheek en K&O: De Burgt in Rijnsburg met daarnaast een locatie op het Emmaplein in Katwijk aan Zee.

De ondernemers die hun kantoor gevestigd hebben in de Burgt wisten van niets. De huurders vinden de communicatie vanuit de gemeente Katwijk onacceptabel.

‘Er valt van alles over de plannen en het proces te zeggen, maar de termijn waarop de huurders van de Burgt geinformeerd worden over deze plannen (via de Rijnsburger en een veel te laat verstuurde brief), geeft ons niet de mogelijkheid om met een fatsoenlijke gezamenlijke reactie te komen’, schrijft Corne Houwaard van howcom in een brief aan de gemeente. Het bedrijf heeft nu twee jaar een kantoorruimte in het pand aan het Burgemeester Koomanplein.

Ook medewerkers Meta de Vries en Angela Geerlings van De Burgt zijn het niet eens met de plannen van het college. ‘De Burgt is een goedlopend multifunctioneel centrum! Waarom wordt er aan deze goede formule getornd? Al deze ondernemers zullen plaats moeten maken voor de integratie van een Cultuurhuis. Hoe kan het zo zijn dat deze betrouwbare huurders zonder pardon ‘aan de kant gezet worden?’.

De wethouder gaat deze week in gesprek met de ondernemers. De gemeenteraad geeft op donderdag 26 november een oordeel over het plan voor het cultuurhuis.